perjantai 9. lokakuuta 2015

Arvoisa Juho,

tuntuu siltä, että pahoittelet kielenkäyttöäsi. Sinulla ei ole syytä siihen. Heitän ämpäripäissäni huomautuksen, että determinismille löytyy myös vastakaikua fatalismista. Kuvailusi perusteella saatat olla enemmänkin fatalismin kannalla ihan pelkillä perusteilla
Determinismi = tähän tulemme päätymään, koska olin joskus a
fatalismi = tähän tulemme päätymään, koska joskus a

Hiuksenharjontaa.

Miellyttävästi kyllä puki ajatuksesi sinua puhuessasi musiikista. Kurt Vonnegut kirjoitti jossain hänen kirjoissaan, että musiikin ja epämääräisen älymölyn ero on suunnitelmallisuudessa. Hänen ajatuksensa ei ole omaperäinen eikä varmasti hänen omansa. Hänen lahjakas kirjoittajan kynänsä vain yritti erotella sitä eroa mikä syntyy äänistä kun ämpäri putoaa portaita alaspäin verrattuna siihen, että joku tarkoituksellisesta potkaisee ämpärin alas portaita saadakseen ääniä aikaiseksi - aivan kuin musiikkia.

Laitan inspiraatioksi tähän muutaman Cagen musiikista tehdyn coverin.




2 kommenttia:

  1. Calvinismi ja tieteellinen determinismi ovat hyvin lähellä toisiaan. Mitä tuohon musiikkijuttuun tulee, ajattelen säveltäjänä hieman 'everything is a remix' -tyylisesti. Omia ajatuksia on hyvin harvassa, ja vaikka luulee keksineensä jotain niin joku on sen jo keksinyt, tai ainakin jotain sen mallista.

    VastaaPoista
  2. 'Miksi näen niin pitkälle johtuu siitä, että olen seisonut jättiläisen hartioilla" (vapaa käännös). Olisin kyllä eri mieltä jo termeistä. Kalvinismiin liittyi se ajatus, että Jumala palkitsee maanpäällä jo ahkeruudesta. Tieteellinen determinismi ei voi olla muuta kuin ennustettavuutta. Jos haluaa oikeasti rakentaa jonkin tieteellisen determinismin uskon kelan, niin ptiää oikeasti olettaa, että tiede on uskonto, mikä ennusti 'jo' itsensä.

    VastaaPoista